Menu
weekendje wandelen

Bent u graag in de natuur en houdt u wel van wat beweging? Wat dacht u dan van een heerlijk weekendje wandelen, gewoon in ons eigen mooie land. Nederland is rijk aan prachtige natuur die u kunt gaan ontdekken tijdens een heerlijke wandeling in de buitenlucht.

Waarom wandelen?

Er zijn een aantal redenen waarom wandelen zo goed voor ons is en waarom het ook steeds populairder wordt. Zowel voor onze mentale als fysieke gesteldheid kan wandelen een positief effect op ons hebben. U maakt uw hoofd even helemaal leeg en denkt nergens anders aan. Deze ontspanning is uiteindelijk ook weer goed voor een betere nachtrust. Daarnaast doet het ook een heleboel goed voor ons lichaam. Onze botten en spieren worden sterker, de conditie wordt verbeterd en uiteraard helpt het ook bij die extra kilootjes die u misschien graag nog kwijt wilt raken. Dus tijdens een weekendje wandelen geniet u niet alleen van de prachtige omgeving, maar u denkt ook nog eens aan uw gezondheid! Dat is nog eens een win-win situatie ?.

Nu ik u meerdere redenen heb gegeven waarom een weekendje wandelen zo’n goed idee is, is het tijd om eens naar de vele mogelijkheden te kijken in ons mooie land.

Weekendje wandelen

Als wandelliefhebber komt u tijdens een weekendje wandelen in Nederland helemaal aan uw trekken. Het zal u verbazen hoeveel mooie plekken Nederland eigenlijk rijk is, die u nog nooit ontdekt heeft. Van Nationale Parken tot aan kleine natuurgebieden of pittoreske dorpjes. Tevens lopen er door heel Nederland talloze wandelpaden en wandelroutes dus aan u zult zich zeker niet vervelen tijdens het weekendje wandelen. Aangezien de mogelijkheden oneindig zijn, is het natuurlijk de vraag waar in Nederland u wilt gaan wandelen. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, licht ik graag de mooie plekken per provincie voor u uit.

weekendje wandelen

Drenthe

Uren wandelen met het zonnetje op uw huid, een zacht briesje erbij of een winterse sneeuwwandeling. Wanneer u een weekendje gaat wandelen in Drenthe, zult u zien dat tijdens de wandeling het landschap om u heen steeds verandert. Van een beekdal tot aan bossen en van heide tot aan weide. Daarnaast is het ook mooi om eens te wandelen door de culturele en historische dorpjes van Drenthe. Wat natuurlijk ook niet kan ontbreken tijdens uw weekendje wandelen in Drenthe is een bezoek aan de hunebedden, waar deze provincie natuurlijk om bekend staat. Of loop lekker door één van de Nationale Parken.

Nationaal Park Dwingelderveld

Dit Nationale Park staat bekend als het grootste natte heidegebied van Nederland. Daarnaast vindt u er vele schaapskooien; oftewel natuurlijk grasmaaiers, hoe handig! De kans is groot dat u een herder met zijn of haar schapen tegenkomt tijdens uw wandeling. Ook staat Dwingelderveld bekend om de brink- en esdorpen. De brink is de verzamelplek voor het vee voordat ze naar een nieuw weiland worden gebracht om daar lekker te gaan grazen. Tijdens het weekendje wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld ontdekt u de meest prachtige natuur dus waar wacht u nog op?

wandelen nationaal park dwingelderveld

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Wilt u graag de bossen in tijdens het weekendje wandelen? Dat bent u hier zeker aan het juiste adres! Nationaal Park Drents-Friese Wold is, op de Hoge Veluwe na, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. U wandelt hier van het ene naar het andere hoogtepunt. Wist u dat dit natuurgebied uit zo’n 6000 hectare bos en heide bestaat? Dit zijn zo’n tienduizend voetbalvelden. Dus hier zult u zich zeker niet vervelen. Maak tijdens uw wandeltocht tijd voor een heerlijke bospicknick en wandel daarna weer vrolijk verder.

drents-friese wold

Nationaal Park Drentsche Aa

Als u een weekendje gaat wandelen in Nationaal Park Drentsche Aa dan komt u van alles tegen. Bijvoorbeeld een beek van 28 kilometer lang die door het landschap slingert, zo’n 21 dorpen en niet te vergeten; prachtige natuur! Al wandelend verandert het landschap voortdurend wat het ook zo interessant maakt om hier een wandeling te maken. Weet u waar Drenthe om bekend staat? Juist ja, de hunebedden. Met het wandelen in Nationaal Park Drentsche Aa komt u deze ook tegen. Zo geniet u van natuur maar ook van de geschiedenis.

TIP: Wandelen in Drenthe

Gelderland

Gelderland staat bekend om diverse mooie plekken. Zo kunt u bijvoorbeeld wandelen door één van de historische hanzesteden en pittoreske dorpjes. Maar ook zult u veel natuur tegenkomen tijdens een weekendje wandelen in Gelderland. Ga helemaal op in de natuur in bijvoorbeeld de Achterhoek, de Veluwe of in het Montferland. Stuk voor stuk hebben deze regio’s iets unieks. De Gelderse natuur bestaat onder andere uit vele bossen, heide, zandverstuivingen en uitwaarden langs de rivieren. Wilt u graag veel groen zien? Dan bent u met een weekendje wandelen in Gelderland zeker aan het juiste adres. Wandel bijvoorbeeld eens door één van de Nationale Parken.

Nationaal Park de Veluwezoom

Nationaal Park de Veluwezoom is onderdeel van de Veluwe. Dit prachtige natuurgebied is ontzettend populair en dat is niet zonder reden. U vindt hier een adembenemend uitzicht, heidevelden, landgoederen, wilde dieren en nog veel meer. Als u wilt wandelen in een Nationaal Park dan bent u hier zeker aan het juiste adres! U kijkt uw ogen uit op Nationaal Park de Veluwezoom en wordt helemaal verliefd op dit prachtige natuurgebied.

veluwezoom

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe wordt ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd. Bent u een echte natuurliefhebber? Dan voelt u zich hier helemaal in uw sas. Voor zowel mensen mét als zonder beperking is het park goed te betreden. De natuur is van iedereen dus voor een ieder is een prachtige wandeling maken hier mogelijk. Ook hier geniet u van prachtige uitzichten, wilde dieren of gewoon lekker van de stilte en de rust. Let wel op: dit is het enige park in Nederland waar u een entreebewijs moet aanschaffen om het park te kunnen bezoeken.

Bekijk ook eens dit mooie artikel over een Wandelvakantie Gelderland of over Wandelen Veluwe!

wandelen nationaal park hoge veluwe

Weekendje wandelen in Limburg

Het is prachtig om tussen de Limburgse heuvels te gaan wandelen en de pittoreske dorpjes te gaan bezoeken. Er is zoveel flora en fauna te ontdekken in deze provincie, u kijkt uw ogen uit! Van diverse natuurgebieden tot aan Nationale Parken, het is allemaal te vinden in Limburg. Tijdens een weekendje wandelen in Limburg komt u bijvoorbeeld vele heuvels, grotten en wateren tegen. Hier ervaart u een écht vakantiegevoel, want het lijkt net alsof u zich hier in het buitenland begeeft. 

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg kent een zeer variërend landschap dat erg aantrekkelijk is voor een wandeling. Hier vindt u vooral bossen, heide, beekdalen en vennen. Het Nationale Park staat vooral bekend om haar terrassenlandschap. Zo heeft het steile overgangen tussen de diverse terrassen. Ook zijn er tot op heden ongeveer 760 verschillende planten- en diersoorten gevonden. Het is dan ook een bijzonder natuurgebied die u zeker eens een keer gezien moet hebben als u gaat wandelen in een Nationaal Park. Hier geniet u echt van de rust en ruimte maar ook van de gezelligheid!

meinweg

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal park De Groote Peel is een hoogveengebied en werd vroeger vooral gebruikt om turf te stoken. Hedendaags staat het Nationale Park vooral bekend om de vele vogels die het gebied rijk heeft. Ook is het een uitermate geschikte plek om te wandelen door middel van de knuppelbruggen. Nationaal Park De Groote Peel kent dan ook diverse landschappen; van moerrassen tot aan heide en bossen. Als wandelliefhebber zult u, waar u ook naartoe kijkt, zeker genieten! 

wandelen nationaal park de groote peel

Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is heel erg uniek, omdat de langste rivierduinengordel van Nederland zich hier bevindt. Deze zijn door de jaren heen ontstaan door water, wind en de mens. Het Nationale Park met haar glooiende landschap leent zich perfect voor een mooie wandeling. Wandelen in Nationaal Park De Maasduinen is nog nooit zo leuk geweest met de mooie natuur vol met duinen, plassen en heide. Ook vindt u hier hele bijzonderen dieren zoals de gladde slang, de zandhagedis, de bever en nog veel en veel meer!

U bekijkt hier wat u nog meer kunt ontdekken tijdens het wandelen in Limburg! Of bekijk eens dit mooie artikel over Wandelen Heuvelland.

maasduinen

Brabant

Brabant staat natuurlijk bekend om haar gezelligheid en gastvrijheid. Echter, kunt u hier ook zeer goed terecht als u een weekendje wilt wandelen. Duik de natuur van Nationaal Park de Biesbosch in of wandel door één van de omliggende dorpjes. Hier stopt u bijvoorbeeld bij een gezellig terrasje voor een heerlijke kop koffie of een uitgebreide lunch. Vervolgens zet u uw wandeling voort en ontdekt u de vele mooie plekken van deze provincie tijdens een weekendje wandelen.

Nationaal Park De Biesbosch

Wist u dat Nationaal Park De Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa is? Dit beschermde natuurgebied leent zich perfect voor een wandeling in de natuur. U vindt ontzettend veel mooie en bijzondere flora en fauna als u gaat wandelen in Nationaal Park De Biesbosch. Ga met een boswachter op pad die u alle mooie plekken laten zien of ga lekker zelf de natuur ontdekken. Ook erg leuk is om in de avond bevers te gaan spotten, het icoon van dit Nationale Park in Brabant.

wandelen nationaal park biesbosch

Noord- of Zuid-Holland

Tijdens een weekendje wandelen in Noord- of Zuid-Holland kunt u ervoor kiezen om lekker een strandwandeling aan de kust te maken, over de duinen te struinen of al wandelend de bezienswaardigheden te ontdekken. Even heerlijk uitwaaien aan de Hollandse Kust zal u zeker goed doen. Volg de knooppunten en kom langs de mooiste plekjes die Noord- en Zuid-Holland rijk zijn. Zo zijn er verschillende wandeltochten die georganiseerd worden. Echter kunt u natuurlijk ook zelf een route uitstippelen of gebruikmaken van de routes die in het hotel liggen.

Nationaal Park Duinen van Texel

Texel is onderdeel van Noord-Holland en hier vindt u het Nationale Park Duinen van Texel. Tijdens een weekendje wandelen in Noord-Holland komt u hier zoveel variatie in landschappen tegen. Bijvoorbeeld kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos, uitgestrekte stranden.

duinen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het leefgebied van talloze bijzondere flora en fauna. Tijdens een weekendje wandelen heeft u genoeg tijd om dit Nationale Park te verkennen dat van Zandvoort tot IJmuiden loopt. Het is een bijzonder duingebied met onder andere landgoederen en woeste duinen tot aan het Noordzeestrand.

kennemerland

Weekendje wandelen in Overijssel

Overijssel beschikt over zeer diverse landschappen met wel 56 prachtige en afwisselende natuurgebieden. Deze provincie staat natuurlijk vooral bekend om haar boerderijen met akkers. Maar er is ook een hoop water te vinden, denk maar eens aan de Vecht, de Regge en het Zwartewater. Daarnaast kent het populaire Giethoorn ook mooie wateren. Tevens vinden we hier stuwwallen die ontstaan zijn in de ijstijd. De bekendste plek hiervan is de Sallandse Heuvelrug dat ook een zeer populaire plek is om te gaan wandelen! Daarnaast kent deze provincie 2 Nationale Parken die u kunt gaan ontdekken tijdens een weekendje wandelen. 

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Hier vindt u o.a. kleurrijke hooilanden en een doolhof aan slootjes, meertjes, plassen en moerasbossen. Zo komen wandelliefhebbers hier zeker aan hun trekken. Want dit Nationale Park is uitermate geschikt om te wandelen. Ook vindt u in de Weerribben prachtige maar vooral ook bijzondere flora en fauna. Voorbeelden van fauna zijn de grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern. Qua flora kunt u vooral de parnassia, de groenknolorchis en de moeraswolfsmelk tegenkomen. Er is dus een hele boel te zien en ontdekken als u gaat wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden!

weerribben

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug kunt u urenlang ronddwalen. Hier lopen namelijk talloze wandelroutes midden in de prachtige natuur. Tevens is dit één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van heel Europa. Het maakt dus niet uit waar u kijkt, overal zal u uw ogen uitkijken. Er zijn niet alleen een heleboel heide te vinden maar onder andere ook zandverstuivingen en naaldbomen. Daarnaast heeft Sallandse Heuvelrug nog meer bijzondere flora en fauna te ontdekken tijdens het wandelen in een Nationaal Park. Bijvoorbeeld de zandhagedissen, vossen, raven, en de korhoen zijn hier te vinden.

Dit mooie artikel over een Wandelvakantie Overijssel geeft u nog veel meer informatie!

sallandse heuvelrug

Utrecht

Tijdens een weekendje wandelen in Utrecht geniet u van het oer-Hollandse landschap. Bloemrijke weides, slootjes, knotwilgen en prachtige flora en fauna wisselen elkaar af in deze provincie. Ontdek de geschiedenis tijdens een wandeling langs één van de vele landgoederen die Utrecht rijk is. Of maak een lange wandeltocht over de Utrechtse Heuvelrug. Één ding is zeker: het hier hier heerlijk vertoeven voor een wandelliefhebber.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig stukje natuurgebied en lekker centraal in Nederland. Misschien trekt het u niet meteen aan maar u zult zich werkelijk verbazen hoe bijzonder dit mooie stukje Nederland is. Het is niet alleen de natuur maar ook de oude landschappen met de prachtige buitenhuizen en kastelen die er liggen zijn adembenemend mooi. Wandelen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is dus zeker geen straf!

Utrechtse heuvelrug

Waddeneilanden

Wie kent ze niet, de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Handig te onthouden met het ezelsbruggetje TV TAS. Beginnend bij Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ondanks dat bijna elke Nederlander de eilanden kent, heeft lang niet iedereen (alle) eilanden bezocht. Dat is ontzettend zonde! Het is heerlijk vertoeven als wandelliefhebber, want er zijn zoveel diverse landschappen en natuurgebieden te vinden op de Wadden. Alle vijf de Waddeneilanden zijn allemaal uniek voor wat betreft de natuur. Ontdek bijvoorbeeld de Nationale Parken, het strand, de duinen en nog veel meer.

Nationaal Park Duinen van Texel

Texel is onderdeel van Noord-Holland en hier vindt u het Nationale Park Duinen van Texel. Tijdens een weekendje wandelen in Noord-Holland komt u hier zoveel variatie in landschappen tegen. Bijvoorbeeld kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos, uitgestrekte stranden.

duinen

Nationaal Park Schiermonnikoog

De natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog gaat haar eigen gang. Op een redelijk klein oppervlakte zijn er toch diverse landschappen te vinden. Bossen en duinen die vol staan met mooie bloemen, het ellenlange strand, een prachtig uitzicht en een polder boordevol vogels. Tijdens een weekendje wandelen op Schiermonnikoog vindt u het allemaal!

Weekendje wandelen in Zeeland

Zeeland staat bekend om haar prachtige natuur en de mooie wandelmogelijkheden. Of u nu een wandeltocht langs het strand maakt, door de pittoreske dorpjes of op de duinen. Overal waar u kijkt, is het prachtig. Er lopen talloze wandelpaden door heel Zeeland. Dus er is genoeg om te ontdekken! Wilt u er zeker van zijn dat u al het moois heeft gezien? Kies dan voor een weekendje wandelen in Zeeland zodat in u meerdere dagen de prachtige omgeving kunt verkennen!

Nationaal Park Oosterschelde

Tijdens een weekendje wandelen in Zeeland kan een bezoek aan Nationaal Park Oosterschelde niet uit blijven staan. Dit is het natste Nationale Park van Nederland en toch kunt u er goed wandelen. Er zijn 3 plekken binnen dit Nationale Park waar het heerlijk vertoeven is voor een wandelliefhebber; de Schelphoek, krekengebied Ouwerkerk en Neeltje Jans.

schelphoek

Handige wandel app

Voor wie handig is met een mobiele telefoontje, is het heel erg fijn dat er diverse wandel apps bestaan. Zo volgt u de mooiste wandelroutes en kunt u zelf ook een route uitstippelen. Onderweg ontvangt u informatie over de omgeving waar u loopt. Een voorbeeld van zo’n handige wandel app is route.nl.

  • Hier vindt u meer dan 100.000 gratis wandelroutes
  • De app is gratis te downloaden voor zowel Android als IOS gebruikers
  • U heeft de mogelijkheid om uw eigen routes te maken met de routeplanner
  • Download de routes vooraf, deze kunt u offline gebruiken waardoor u geen internet nodig heeft

Wilt u niet alle routes afgaan maar alleen de routes bekijken van de omgeving waar u in de buurt bent? Met de handige filters kunt u specifiek zoeken op provincies, plaatsen, regio’s en ook de afstand kunt u zelf bepalen.

Bent u niet zo handig met een telefoontje of wilt u deze liever op zak houden? Geen probleem, wandel dan via de wandelknooppunten. De bordjes laten u de mooiste wandelroutes zien!

Mooie reviews over een weekendje wandelen

”Erg leuk arrangement. De accommodatie is prima, kamers met een goed bed, fijn om een koelkastje te hebben en koffie- en theefaciliteiten. Het ontbijt en diner zijn prima verzorgd en heerlijk. De omgeving is fantastisch om te wandelen maar ook om leuke plaatsjes te bezoeken. En tot slot een pluim voor de beheerders van het hotel en het personeel. Kortom: een aanrader!!”Anoniem over een weekendje wandelen in Dieren op de Veluwe (cijfer: 9)

”Super weekend geweest, mooie omgeving voor wandelaars. Super goed hotel, echt een aanrader. Gastvrij vriendelijk en heerlijk eten. Een toppertje!”Lijda over een wandelweekend in Beek in het Montferland (cijfer: 8)

”Het hotel is een rustige mooie plek, de kamer was prima evenals ontbijt en diner. Gulpen is een leuke plaats om wandelen en op de leuke terrassen een Gulpener biertje te drinken.”Anoniem over een weekendje wandelen in Gulpen in Limburg (cijfer: 8)

”Super geregeld mooie wandelingen met GPS. De mooiste plekjes gezien met top winterweer. De Hotels prima verzorgd en de bagage van Hotel naar Hotel gebracht. Wandelen in Drenthe in deze periode voor herhaling vatbaar in weer een ander gebied.”Johan over een weekendje wandelen in Dwingeloo in Drenthe (cijfer: 8)

Offerte op maat

Wij bieden talloze mogelijkheden aan voor een heerlijk wandelweekendje in eigen land. Heeft u een mooi arrangement gevonden maar zou u er iets aan willen aanpassen? Geen probleem, wij maken graag een offerte op maat die aansluit op uw wensen. Of neem contact met ons op, geef uw wensen door en wij bieden u leuke suggesties aan. Onze medewerkers staan graag voor u klaar via 088-5405805.

Met wandelende groet,

Kayleigh Stark
Recreatief.nl / Wandelarrangement.nl